Museum Het Tramstation

Museum Het Tramstation

Dit museum is gevestigd in het voormalige stationsgebouw van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij, WSM. Met wisselende exposities worden historie en bijzonderheden van Schipluiden, de bewoners en het landschap verteld. Daarnaast zijn er vaste exposities over de WSM en – in de Keenenburgkamer – over kasteel Keenenburg en zijn bewoners. In juni opent de expositie 'Abtswoude, de grote veranderingen'. Hierin wordt ook aandacht besteed aan de dichter H.K. Poot, de beroemdste inwoner van Abtswoude.

Het station in Schipluiden is in 1912 in gebruik genomen. Het is gebouwd in een eclectische stijl met elementen uit de chaletstijl en Art Nouveau. Het interieur van het Tramstation is nog geheel intact met als pronkstuk de Jugendstilwachtkamer. In 2021 is de verdwenen luifel van de wachtkamer naar het perron herbouwd, deels in glas. Dit geeft het museum meer ruimte en de mogelijkheid om grote groepen te ontvangen. In 2021 is in de luifel als onderdeel van 'Ode aan Midden-Delfland' een expositie over bijzondere landschapselementen. Zie de agenda op deze website en de site van 'Ode aan Midden-Delfland'.

Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur, In het Museum- en Monumentenweekend, op Koningsdag en de Midden-Delfland Dag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor groepen is het mogelijk een afspraak te maken op andere tijden (tel. 015-3809389). De toegang tot het museum is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Museum Het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2, 2636HN, Schipluiden.

terug