Dorpskerk Schipluiden

Dorpskerk Schipluiden

De kerk is een voorbeeld van, wat men noemt, Boerengotiek. De afwisseling van kleuren, vormen en materialen en de gotische ramen zorgen voor een bescheiden en sfeervol aanzicht. De kerk is het oudste gebouw van het dorp. De parochie Schipluiden wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van 12 mei 1294 van het Kapittel van Sint Maarten te Utrecht.

 
Ds. A. Hambrouck

Ds. A. Hambrouck

Naast de heren en vrouwen van Keenenburg kent de kerk van Schipluiden nog een belangrijke historische figuur: ds. A. Hambrouck. Hij vertrok in 1647 vanuit zijn standplaats Schipluiden als VOC-predikant naar Formosa, het huidige Taiwan. Daar zette hij zich in voor de lokale bevolking. Ds. Hambrouck speelde een belangrijke rol als bemiddelaar bij de overgave van Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van de VOC op het eiland. Recent is een gedenkteken onthuld als eerbetoon aan het werk, de heldendaad en opoffering van deze predikant uit Schipluiden.

 
Interieur

Interieur

Het interieur van de Dorpskerk is – voor een protestantse kerk – rijk gedecoreerd en vol van symbolen. Veel daarvan verwijzen naar het kasteel Keenenburg. Familiewapens, de Keenenburgbank, de grafkelder en -monumenten in de kerk vertellen de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. 

 
Open voor publiek

Open voor publiek

In de zomermaanden juni, juli, augustus is de kerk op zaterdagmiddag open voor publiek (13.00 – 16.00 uur). U bent van harte welkom om de kerk te bezichtigen en de schatten van Schipluiden te ontdekken. U wordt gastvrij ontvangen door onze gastvrouwen en gastheren. Zij geven u informatie over de geschiedenis en het gebruik van het kerkgebouw. Een bezoek aan de kerk krijgt extra waarde in combinatie met een bezoek aan Museum Het Tramstation. Dit museum heeft een speciale Keenenburgkamer, waarin de roemruchte geschiedenis van kasteel Keenenburg wordt verteld. Bij deze openstelling zijn er op wisselende momenten culturele activiteiten zoals orgelbespelingen, openbare repetities en optredens van musici en exposities. Kijk voor het actuele programma op onze agendapagina.